5 Jul 2011

Cerita Korea

Pergi Korea Selatan memang best. Tempat dia cantik.

Aku menginap di hotel kawasan bandar dan sepanjang 4 hari aku disana, aku tak pernah terjumpa pun seorang wanita Korea yang berpakaian tradisional. Sumpah tak ada.

Rata-rata, remaja perempuan berpakaian moden, berbaju t, berseluar pendek atau berskirt pendek paras peha. Yang pertengahan umur atau yang bekerja memang berpakaian anggun. Pakai kot dan seluar panjang atau skirt paras lutut, atau blouse. Pendek kata, semuanya designer's brand, Donna Karan, Armani, etc. Beg tangan popular adalah Coach atau LV. Bagi makcik-makcik pula, blouse dan seluar besar. Kasut tinggi memang tak lekang.

Tapi walaupun moden, berpakaian jenama dari Amerika, mereka tidak berbahasa orang putih pun. Aku dah test lebih dari 10 kali, memang sah tak boleh.

Tapi kalau pergi Itaewon tempat yang ramai pelancong, ayat yang mereka tahu adalah thank you. Adalah dua tiga orang yang boleh sebut harga dalam bahasa inggeris.

 Itu di Itaewon sahaja.

Tempat lain, jangan harap.

4 comments:

Whitey Mommy said...

Dorang maju...tapi english memang dorang kureng...
kalau tak silap sha...jepun pun macam tu...
pernah sha dengar cerita...
jackie chan [china]
pun tak pandai cakap omputih...
tapi lepas involve dengan cerita mat salleh...
boleh pandai...:)

bestnya pergi korea...

Mariuca said...

Wah then susah la nak communicate yeah? Japan boleh cakap Eng, I mean the major areas.. mcm kat Tokyo no problem... anyway B's fren is going to Korea this weekend woot! :)

Emila Yusof said...

sha, memang kureng hehehe

marzie, memang susah aiyoo. tu la dekat itaewon ada la sikit2 dekat the souvenir market, but other than that, hancus.

Marvic said...

so modern... mesti anggun bergaya kan... huhuhu

 
Copyright 2006-2011 the other side of emila. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan